Τα Ελληνικά Hoaxes μας διαβεβαιώνουν ότι τα παιδικά junk foods με χρωστικές είναι ασφαλή

image

από AllNewz 22/07/2019

Ως “ψευδοεπιστημονικό” χαρακτήρισε ο μέγας επιστήμονας συνεργάτης των Ελληνικών Hoaxes ένα άρθρο που κυκλοφόρησε σε κάποια σάιτς σχετικά με κάποια παιδικά σνακς τα οποία φέρονται να περιέχουν καρκινογόνα συστατικά

Ένας από τους λόγους που “περιέλαβαν” το δημοσίευμα είναι ότι ο αρθρογράφος είναι κάποιος αμερικάνος, ο David Wolfe, συγγραφέας και εκπρόσωπος προϊόντων με συγκεκριμένες διατροφικές αντιλήψεις ενάντια στα μεταλλαγμένα και υπέρ της ωμοφαγίας, αλλά και κατά των εμβολιασμών.

Το άρθρο αναφέρεται σε διάφορα δημοφιλή σνακ που αγαπούν τα παιδιά τα οποία περιέχουν τεχνητές χρωστικές τροφίμων για να κάνουν το φαγητό να φαίνεται πιο ελκυστικό, κι ότι αυτές οι χρωστικές ουσίες έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της υπερδραστηριότητα, και αλλεργικές αντιδράσεις.

Όχι, λέει ο φωτεινός παντογνώστης, Στάμος Αρχοντής, όλα καλά, είναι ψευδοεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί και… εκεί αρχίζει το πάρτι παραπληροφόρησης από τα Hoaxes!

Πως στήνεται το “πάρτι”

Έχουμε τονίσει άπειρες φορές ότι η επιστημονική κοινότητα αφενός μεν είναι διχασμένη σε πολλά θέματα, αφετέρου η πλειοψηφία των μελετών καταλήγει σε ένα στερεότυπο “περισσότερη έρευνα και μελέτη απαιτείται”. Υπάρχει φυσικά και τρίτος παράγοντας, κι αυτό είναι δυστυχώς το λόμπινγκ των εταιρειών που παίζει σκληρό πόκερ, προκειμένου να εξασφαλίσει την αδειοδότηση ενός προϊόντος, ενώ εταιρικοί εκπρόσωποι μπορεί να βρεθούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και μαζί με διάφορες ΜΚΟ.

Αν θέλει κάποιος, λοιπόν, να “αποδείξει” την αθωότητα ενός χημικού συστατικού που μπαίνει στις τροφές, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι:

  1. Να βρει τις πιο “λάιτ” ή ακόμα και παλιές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό και της χώρας που τον βολεύει
  2. Να πει τα μισά απ’ όσα γράφονται σε αυτές
  3. Να βάλει και τα λινκς που ξέρει ότι κανείς δεν θα κάτσει να διαβάσει όλα τα ψιλά γράμματα και τα “ναι μεν αλλά” ή δεν θα κατανοήσει τις επιστημονικές ορολογίες

Τώρα, δεν θα κάτσω να αναλύσω ένα προς ένα τα όσα γράφει ο Αρχοντής προκειμένου να πείσει το αναγνωστικό κοινό του ότι τα συστατικά που αναφέρονται στο άρθρο είναι όλα ακίνδυνα, γιατί θα κόψουμε όλοι μαζί φλέβες – κι εσείς, κι εγώ.

Παίρνω ως παράδειγμα το πρώτο που αναφέρεται, την Yellow 5 ή αλλιώς ταρτραζίνη που είναι μια 100% συνθετική χρωστική και η οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται σε ποτά και ζαχαρώδη προϊόντα και δίνει το χαρακτηριστικό τους κίτρινο χρώμα. Γράφει λοιπόν:

  • Όσες μελέτες έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω στην ταρτραζίνη δεν έχουν βρει σύνδεση καρκινογένεσης με την ουσία. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Πρώτον τα δυο λινκς είναι σε επανάληψη και αφορά σε μια μελέτη του 1988, η άλλη του 1987 (και οι δυο βρετανικές) και η 4η δημοσιευμένη το… 1964, στη Γενεύη. Ο Αρχοντής τότε ήταν αγέννητος.

Ωστόσο αν πάει κανείς στο επίσημο επιστημονικό σάιτ των ΗΠΑ ncbi.nlm.nih.gov, θα δει πολύ πιο πρόσφατες μελέτες

Όπως αυτή η μελέτη που είναι του 2018 και αναφέρει:

  • Η χρήση των χρωστικών τροφίμων έχει μια μακρά ιστορία. Η ταρτραζίνη (TRZ) είναι μια χρωστική ουσία που προσδίδει ένα χρώμα κίτρινο στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή πολυάριθμων προϊόντων διατροφής, καθώς και σε φαρμακευτικά και καλλυντικά. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με την τοξικολογία της TRZ σε ανθρώπινα κύτταρα ή ιστούς.
  • Λαμβάνοντας υπόψη την συχνή κατανάλωση της χρωστικής TRZ σε προϊόντα διατροφής και την έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων, η παρούσα μελέτη στοχεύει στην αξιολόγηση της κυτταροτοξικότητας και της γονιδιοτοξικότητας της TRZ χρωστικής σε καλλιέργειες ανθρώπινων λευκοκυττάρων και πραγματοποιεί θεωρητικές μελέτες για την πρόβλεψη της τοξικότητάς της in silico.

Κι αφού εξηγεί τη διαδικασία, τελειώνει:

  • Δεν βρέθηκε μεταλλαξιογένεση ή κυτταροτοξικότητα για τη χρωστική στις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις. Ωστόσο, η καταστροφή του DNA προκλήθηκε από την TRZ σε συγκέντρωση 70 μg mL-1. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από τα προγνωστικά δεδομένα από τις in silico αξιολογήσεις.

Και τελειώνει με το κλασσικό: Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση των δεδομένων μας, λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα χρήσης του TRZ στη διατροφή του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής των παιδιών, καθώς και την έκθεση στο TRZ μέσω φαρμάκων, καλλυντικών και άλλων μη εδώδιμων προϊόντων.

Άλλη μελέτη στο ίδιο σάιτ έχει τίτλο: Είναι η ταρτραζίνη πραγματικά ασφαλής; Σε in silico και ex vivo τοξικολογικές μελέτες σε ανθρώπινα λευκοκύτταρα: Είναι ζήτημα της δόσης.

Άλλη μελέτη 2019: Συμπεράσματα: Από τις μελέτες in vivo και in vitro, τα αποτελέσματα αυτά θα υποστήριζαν την ιδέα ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η υψηλή πρόσληψη χρωστικών τροφίμων σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Είναι ζήτημα δόσης, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες, ναι μεν αλλά, και να μας πει ο Αρχοντής γιατί πρέπει ένας γονιός να ταΐσει με junk food και συνθετικές ύλες τα παιδιά του; Δηλαδή, αν δεν φάει όλα αυτά που πριν κάποιες δεκαετίες δεν υπήρχαν τουλάχιστον όχι σε τέτοια έκταση -ζελεδάκια, ζαχαρωτά σοκολατάκια, γαριδάκια κλπ- και τα παιδιά για σνακ είχαν κουλουράκι ή κέικ από τη μαμά, ακόμα και απλό ψωμί αλειμμένο με πελτέ ή με ελιές ή με βούτυρο και μέλι, τι θα πάθει; Το πολύ πολύ να έχει καλύτερο ανοσοποιητικό και να μην είναι παχύσαρκο.

Κι επειδή το παίζει και μέγας ορθολογιστής, να μας πει τι θα επέλεγε αν κάποιος του έλεγε: αν θα πας από εδώ, έχεις κάποιες πιθανότητες να έχεις αυτούς τους κινδύνους. Αν θα πας από εκεί, δεν κινδυνεύεις καθόλου. Πόσος “ορθολογισμός” χρειάζεται, πόση σοφία και πόσα χρόνια σε πανεπιστήμιο για να επιλέξεις το “από εκεί”;

Άλλη μελέτη του 2017: Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ενώ τόσο το TRZ όσο και οι μεταβολίτες του έχουν γονιδιοτοξικό δυναμικό σε καλλιέργειες ανθρώπινων λεμφοκυττάρων με και χωρίς S9 μίγμα, η TRZ μπορεί να επάγει κυτταροτοξικότητα στην υψηλότερη συγκέντρωση σε καλλιέργεια χωρίς S9 μίγμα υπό τις πειραματικές συνθήκες.

Άλλη μελέτη του 2019: Η ταρτραζίνη δεν είχε επίδραση στην υπεροξείδωση των λιπιδίων αλλά αλλοίωσε τα επίπεδα ΑΑ και GSH χωρίς αναστροφή με αγωγή με ασπιρίνη. Η ιστοπαθολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι η ασπιρίνη αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούνται από την ταρτραζίνη, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου περιαγγειακού χώρου και της αιμορραγίας. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ασπιρίνη προστατεύει τον εγκέφαλο από την τοξικότητα που προκαλείται από την ταρτραζίνη ανεξάρτητα από τη σηματοδότηση ρ53 και τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.

Βαρέθηκα… λέω να σταματήσω…

Συνεχίστε να διαβάζετε και να μοιράζετε

Εκτός κι αν είστε ηλίθιοι και περιμένετε από τα χόαξες να σας που τι είναι λάθος ή σωστό, όταν κάποιο άρθρο θεωρείτε ότι σας καλύπτει ως πληροφόρηση και θέλετε να το μοιραστείτε, αλλά το facebook σας βγάζει “σήμανση”, μπορείτε να το κάνετε. Δεν απαγορεύεται, ούτε εσείς θα έχετε κάποια επίπτωση, μόνο οι σελίδες παίρνουν “ποινές”. Υποτίθεται ότι γίνεται “για το καλό σας”. Όμως κάποιοι πολύ ορθά  χαρακτηρίζουν όλο αυτό ως μπούλινγκ, και μόνο τέτοιο είναι: εκφοβισμός.

Οπότε μέχρι να βγάλουμε άκρη δια της νομικής ή πολιτικής οδού τι θα γίνει με την ομάδα λογοκρισίας και παραπληροφόρησης, συνεχίστε να διαβάζετε και να μοιράζεστε αυτά που σας ενδιαφέρουν. Και προ πάντων, μην κάνετε κλικ στο σύνδεσμο των χόαξες, που υποτίθεται εξηγεί το λόγο που “χάκαραν” το άρθρο, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο ανεβάζουν την δική τους αναγνωσιμότητα σε βάρος όλων των άλλων.

Διαβάστε επίσης

Δεν μου λες Αρχοντή (Mad Scientist), εσύ πόσους καρκινοπαθείς έχεις θεραπεύσει;

Και watchdog, και εκπαιδευτής σκύλων μαζί γίνεται;

Τα “watchdogs” του Σόρος ανέλαβαν να ελέγχουν τι θα διαβάζετε στο facebook

“Πράκτορες” και με τη βούλα πλέον τα Ελληνικά Hoaxes!

AllNewz αποκλειστικό Χημικοί αεροψεκασμοί

Ξεπεράσατε τα όρια της γελοιότητας!

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σχόλια